ایزو (ISO) چیست؟

ایزو (ISO) در اصل یک فدراسیون بین المللی است که وظیفه آن تدوین استانداردهای بین المللی مدیریتی می باشد. این فدراسیون در سال 1946 ،  با همکاری65 نماینده از 25 کشور فعالیت خود را در انستیتو مهندسین عمران لندن آغاز نمود و در 23 / فوریه / 1947 رسما فدراسیون ایزو نام گرفت ، این فدراسیون در حال حاضر 164 عضو فعال  و 780 کمیته اصلی و فرعی دارد و تا کنون 22782 استاندارد بین المللی منتشر کرده است ،  از آنجا که این استانداردها در سرتاسر دنیا معتبر میباشند لذا مفهوم مشترکی از ایمنی ، کارایی و کیفیت ارائه می دهند و موجب تسهیل در تجارت بین المللی می شوند.

ساختار فدراسیون ایزو (ISO)

این فدراسیون از کمیته های مدیریتی ، فنی و تخصصی مختلفی تشکیل شده است :

کمیته ایزو هسته اصلی مدیریتی سازمان است و گزارش های خود را به مجمع عمومی فدراسیون ارائه می دهد . این مجمع سه بار در سال برگزار می گردد ، و از 20 عضو فعال ، افسران ایزو و اعضای سیاست گذاری تشکیل شده است.

برخی دیگر از کمیته های مدیریتی فدراسیون ایزو به شرح ذیل می باشد :

کمتیه مدیران

کمیته امور مالی

کمیته سیاست گذاری های رهبری

کمیته مشاوران استراتژیک

کلیه اعضا در کمتیه های مدیریتی می توانندعضو شوند و عضویت در این کمیته ها بصورت چرخشی می باشد .

کمتیه های فنی

کمیته محیط زیست ایمنی و بهداشت

کمیته کیفیت

کمتیه امنیت

کمیته مهندسی تولید

کمیته کیفیت

کلیه این کمتیه ها موظف به تدوین استانداردهای مرتبط با زمنیه فعالیت خود میباشند و پس از آنکه هر استاندارد برای اولین بار تدوین گردید ، با یک نام اختصاری و بصورت رسمی به همه پرسی گذاشته می شود ، چنانچه که اکثریت اعضا رای مثبت به آن استاندارد بدهند ، آن استاندارد می تواند پیشوند ایزو را داشته باشد و از آن به بعد با یک شماره مشخص و تاریخ تصویب منتشر می شود.

مرتبط بخوانید!  وظایف مشاور ایزو
ایزو (ISO)
ایزو (ISO)

استانداردهای ایزو (ISO)

برخی از استانداردهای پر کاربرد مدیریتی فدراسیون ایزو به شرح ذیل می باشند :

ISO 9001 : 2015 استاندارد سیستم مدیریت کیفیت 

ISO14001:2015 استاندارد  سیستم مدیریت محیط زیست

ISO 45001 : 2018 استاندارد سیستم ایمنی و بهداشت شغلی

ISO 10002 : 2018 استاندارد سیستم رضایت مندی مشتریان

ISO 10004 : 2018 استاندارد رسیدگی به شکایات مشتریان

ISO 22000 : 2018 استاندارد سیستم مدیریت ایمنی و بهداشت مواد غذایی

ISO 13485:2016 استاندارد سیستم مدیریت تجهیزات پزشکی

ISO/ TS 16949:2009 استاندارد سیستم مدیریت صنایع خودرو سازی

ISO 17025:2017 استاندارد سیستم مدیریت آزمایشگاه

ISO / TS 29001:2010 استاندارد سیستم مدیریت صنایع نفت,گاز و پتروشیمی

ISO 27001:2018 استاندارد سیستم مدیریت امنیت اطلاعات

ISO 50001:2018 استاندارد سیستم مدیریت انرژی

ISO 2990:2010 استاندارد سیستم مدیریت کیفیت آموزش

همچنین کمیته ها تخصصی موظف اند تا همواره عملکرد و بازخورد های استانداردهای تدوین شده را رصد نموده و بازه های زمانی مورد نیاز نسبت به ویرایش آن اقدام نمایند .

همانگونه که تا اینجا گفته شد ، فدراسیون ایزو وظیفه تدوین و به روز رسانی استاندارها را بر عهده دارد ،اما برای شرکت ها و سازمان هایی که تمایل به اخذ گواهینامه های ایزو دارند ، این فدراسیون جهانی اقدام به معرفی Accreditation Body(AB) یا همان مراجع اعتبار بخشی نموده است ، این مراجع می توانند در دامنه کاری خود به گواهینامه های صادر شده از سوی Certification Body (CB) یا شرکت های صادر کننده گواهینامه اعتبار ببخشند .

همچنین فدراسیون ایزو دارای انجمن های مختلفی می باشد ، که مراجع اعتبار بخشی متناسب با دامنه کاربرد خود می توانند در هر یک از این انجمن ها عضو شوند ، معروف ترین این انجمن ها عبارتند از :

  • انجمن IAF
  • انجمن ILAC
مرتبط بخوانید!  مراحل اخذ گواهینامه ایزو

شرکت های اعتبار بخشی ، جهت ایجاد یک سیستم بالادستی نظارتی و همچنین ارتباط موثر و یکپارچه نمودن رویه های خود با سایر مراجع در باقی کشورهای جهان ، به صورت اختیاری عضو این انجمن ها می شوند ، عضویت در این انجمن ها برای ادامه فعالیت با فدراسیون ایزو الزامی نمی باشد ، اما امروزه بسیاری از مراجع قانونی تنها عملکرد مراجعی را می پذیرند که در این انجمن ها عضو باشند ، به طور مثال انجمن بین المللی ILAC ، در این انجمن تنها مراجع اعتبار بخشی که زمینه فعالیت آنها با آزمایشگاه های کالیبراسیون ، آزمون و تست محصول باشد می توانند عضو شده و مطابق با توافقات صورت گرفته نتایج ارائه شده از سوی آزمایشگاهی که گواهینامه ISO 17025 را از یکی از اعضا انجمن ILAC دریافت نموده باشند در تمامی کشورها پذیرفتنی است و یا بسیاری از نهادهای قانونگذار داخلی مانند اداره کل تجهیزات پزشکی ایران و یا سازمان ملی تایید صلاحیت ایران یکی از شروطی که برای عضویت شرکت های گواهی دهنده در سامانه خود گذاشته ، تعهد به عضویت مرجع اعتبار بخشی در انجمن IAF می باشد .

در خصوص دریافت ایزو برای مجموعه خود نیاز به مشاوره ایزو دارید؟ به گرمی پاسخگوی شما هستیم. شماره پشتیبانی مستقیم : 09194680362

ارسال دیدگاه

برای نظر دادن وارد شوید یا یک حساب کاربری جدید ایجاد کنید .

با ما در تماس باشید!